Μιχάλης Λουλούδης, 24 χρόνια “Sport Cafe”!

Σήμερα έχω τη χαρά να φιλοξενώ τον Μιχάλη Λουλούδη, τον ιδιοκτήτη και “ψυχή” της αγαπημένης αλυσίδας καταστημάτων “Sport Cafe”! https://www.sportcafe.gr/ Ο Μιχάλης, ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος, μοιράζεται μαζί μας την πορεία του προς την επιτυχία, στόχους και όνειρα και μας εμπνέει για την επιτυχία! “Επενδύω σε ανθρώπους με καλό χαρακτήρα….Δεν πιστεύω στην αποτυχία. Αποτυγχάνει κάποιος, τη στιγμή που το δηλώνει στον εαυτό του…Διορατικότητα,επιμονή, υπομονή,ελαστικότητα, προσήλωση,σίγουρα είναι σημαντικά εργαλεία επιτυχίας….στη ζωή μας υπάρχει μία παράμετρος που ποτέ δεν έπαιζε τόσο τεράστιο ρόλο όσο σήμερα:η ταχύτητα!” Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μας είπε ο Μιχάλης στην παρακάτω συνέντευξη. Φυσικά και για τις ενδυματολογικές τάσεις του 2020! Τον ευχαριστώ πολύ!!!

-Γεια σου Μιχάλη! Κατ’αρχάς θα ήθελα να μας πεις πώς ξεκίνησες; Πώς κατάφερες να δημιουργήσεις ένα μικρό βασίλειο 4 καταστημάτων αθλητικής και casual ένδυσης; 

Το ξεκίνημα.

εια σου Νανά! Να σου πω ευχαρίστως! Με την έννοια «βασίλειο», νιώθω άβολα, γιατί προϋποθέτει βασιλιά που σίγουρα δεν είμαι.  Ξεκινήσαμε Ιούνιο του ´96 με την τότε κοπέλα μου και εδώ και 20 χρόνια γυναίκα μου. Δούλευε στην διαφήμιση και εγώ σε εταιρία consulting ως junior σύμβουλος. Η ιδέα γεννήθηκε από απογοήτευση λόγω κατακόρυφης πτώσης της βιομηχανίας στην Ελλάδα όπου εργαζόμουν, την ανάγκη επιβίωσης και την δίψα για δημιουργία. Δεν έβλεπα μέλλον στο αντικείμενο και την εξειδίκευσή μου. Η δημιουργία ενός πρωτοποριακού concept για την Ελλάδα των ‘90s που θα παρουσίαζε μία νέα αντίληψη στην λιανική πώληση των αθλητικών και “sport lifestyle” ειδών, έγινε ονειράκι και πολύ γρήγορα στόχος. Νοέμβριο του ‘96 ανοίξαμε το πρώτο κατάστημα στο Π. Φάληρο

Κίνητρα – στόχοι – δυσκολίες.

Ποιό ήταν και ποιό είναι ακόμη και σήμερα το κίνητρο της δημιουργίας σου; -Τα κίνητρα στην αρχή ήταν όπως είπα, η απογοήτευση, η ανάγκη επιβίωσης και η δίψα για κάτι δημιουργικό και πρωτοποριακό. – Ποιοί ήταν οι στόχοι σου όταν ξεκίνησες; -Μετά από μελέτη της συγκεκριμένης αγοράς στο Π. Φάληρο, στο τέρμα της Ελευθέριου Βενιζέλου, όπου υπήρχαν πολλά outlets επώνυμων αθλητικών brands, φτιάξαμε ένα business plan βάσει του οποίου αρχικά θα έπρεπε να καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε το κοινό της περιοχής με το δικό μας concept, κάνοντας ένα ποσοστό απο 15% έως 20% των επισκεπτών μόνιμους δικούς μας πελάτες, σε διάστημα ενός χρόνου. Μετά από αυτό, στόχος ήταν ένα κατάστημα κάθε δύο χρόνια, με στόχο τα 10 καταστήματα σε 20 χρόνια. Στόχος που δεν πραγματοποιήθηκε. Ανοίξαμε το 2006 κατάστημα στα Βριλήσσια, το 2010 στην Γλυφάδα, το 2012 outlet στο Π. Φάληρο, το 2013 το e shop μας και το 2014 στον Πειραιά.

οιά ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησες και πώς την αντιμετώπισες; -Η κρίση από το 2012 ως σήμερα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που βοήθησε στην αντιμετώπιση, ήταν και παραμένει η σχέση με τους συνεργάτες. Από την αρχή της λειτουργίας μας επενδύσαμε αφενός σε ανθρώπους με καλούς χαρακτήρες, αφετέρου στην εκπαίδευση για την εδραίωση του τρόπου δουλειάς και της άποψή  μας για τον τρόπο εξυπηρέτησης. Βρήκαμε,  όσο μπορέσαμε και προλάβαμε, κάποιες ευκαιρίες που πάντα κρύβονται πίσω από τις δυσκολίες και κάναμε μια μικρή ανάπτυξη.

Επιτυχία – Αποτυχία – “Αρετές ” του επιτυχημένου

ι σημαίνει για σένα επιτυχία; -Επιτυχία για μένα αρχικά, είναι η επίτευξη αντικειμενικών στόχων. Στην συνέχεια, μεγάλη σημασία για την εδραίωση και την καθιέρωση της αρχικής επιτυχίας, έχει η συνεχής πρόοδος ώστε να εξασφαλιστεί η διάρκεια. Διαφορετικά η όποια επιτυχία γίνεται πρόσκαιρη.

ώς διαχειρίζεσαι την αποτυχία; -Δεν πιστεύω στην αποτυχία. Πιστεύω στην εμπειρία και στην συνεχή προσπάθεια.  Αποτυγχάνει κάποιος, την στιγμή που το δηλώνει στον εαυτό του. Αν διαχειριστούμε την μη επίτευξη ενός στόχου ως απλά μία μη επίτευξη και όχι ως αποτυχία, έχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τον ίδιο ή άλλο στόχο, με περισσότερη εμπειρία.

ελικά ποιές είναι οι απαραίτητες “αρετές” του επιτυχημένου επιχειρηματία; -Η επιτυχία πιστεύω είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο περισσότεροι συμμετέχουν και όσο περισσότεροι την γεύονται. Όπως καταλαβαίνεις πιστεύω στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των συνεργατών, χωρίς να ξέρω αν μπορεί να χαρακτηριστεί αρετή, ανάγκη, αγάπη ή εξυπνάδα. Μπορεί και όλα αυτά μαζί. Η διορατικότητα, η επιμονή, η υπομονή η ελαστικότητα και η προσήλωση, σίγουρα είναι σημαντικά εργαλεία επιτυχίας.  Κάποια από αυτά μπορείς να τα πεις αρετές.

Στόχοι για το μέλλον.

οιοί είναι οι στόχοι σου, τα σχέδια σου για το μέλλον; -Το μέλλον από την θέση που είμαι, στα 53 μου, με μία καταπληκτική, σύζυγο που αποτέλεσε και αποτελεί τεράστιο στήριγμα, τρεις εφήβους «στο σπίτι» και 52 άτομα προσωπικό, οφείλω να το βλέπω με ευγνωμοσύνη, σεβασμό και σύνεση. Στην παγκοσμιοποιημένη πλέον Ελλάδα των υψηλών απαιτήσεων, του σε πολλές περιπτώσεις παράλογου και τρομακτικού  ανταγωνισμού, των μειονοτήτων και των κατασκευασμένων κρίσεων, στόχος παραμένει η διάρκεια, με ελεγχόμενη και προσεκτική ανάπτυξη, ώστε να συντηρείται  η πιθανότητα συνεχούς προόδου.

Ενδυματολογικές τάσεις άνοιξη/καλοκαίρι 2020.

ες μας σε παρακαλώ, τις ενδυματολογικές τάσεις για άνοιξη/καλοκαίρι του 2020. -Όταν ήμουν 13 ετών, σε μία βόλτα στα μαγαζιά με την μαμά μου στο Λονδίνο, άκουσα μία ατάκα “anything goes”! Την ρώτησα τί σημαίνει και μου είπε ότι αν έχει κάποιος στυλ και καλό γούστο, μπορεί να συνδιάζει οτιδήποτε και να του ταιριάζει! Τότε ήταν 1979!  Ωρίμαζε το 60’s – 70’s ανακάτεμα και μπαίναμε στα 80’s. Το 2020, έρχεται με έναν ανακυκλωμένο έντονο επηρεασμό από τα “late 80’s” και τα “early 90’s”, εμπλουτισμένο με εμπνεύσεις από την Ασία, που επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια μόδα. Το “anything goes” θα είναι πάντα ζωντανό! (Σε παλιότερο άρθρο τα sport cafe μας έκαναν καταπληκτικές προτάσεις για το καλοκαίρι 2018 https://nanalifeonlife.gr/kalokairines-protaseis-gia-to-ntysimo-soy/)

Ο… “παλιός” συμβουλεύει τον νέο!

ι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο επιχειρηματία; Σε έναν νέο που γενικότερα κάνει τώρα το επαγγελματικό του ξεκίνημα;
-Δύσκολο! Στην ζωή μας υπάρχει μία παράμετρος που ποτέ δεν έπαιζε τόσο τεράστιο ρόλο όσο σήμερα. Η ταχύτητα! Παρόλο που η γενιές των σημερινών 40άριδων και 50άριδων έχουν πραγματοποιήσει απίστευτα βήματα προόδου, έχουν ευελιξία, ξεφεύγουν από πολλά στερεότυπα και νοοτροπίες του παρελθόντος, δυστυχώς παραμένουν γραφικοί στα μάτια και τα αυτιά των νέων, λόγω ταχύτητας! Fast food, fast fashion, fast επικοινωνία, fast σχέσεις, fast συμπεράσματα, fast αλλαγές, fast διαζύγια, fast επιτυχία. Αν τους συμβουλέψουμε λοιπόν, με γνώμονα τα λάθη μας, τις αποτυχίες και επιτυχίες μας, σε μία εποχή που μπορεί να είναι πρόσφατη αλλά λόγω ταχύτητας φαίνεται πολύ μακρινή, οι συμβουλές μας, μπορεί να μοιάζουν συμβουλές Δεινοσαύρων! Νιώθω λοιπόν ασφαλείς τις συμβουλές για τα βασικά! Πιστεύω πως αποτελούν ακόμα θεμέλια και ελπίζω να ισχύει αυτό και στο μέλλον.  Ξεκάθαρους και πολύ συγκεκριμένους στόχους λοιπόν, σεβασμό στην κοινωνία, το περιβάλλον και τις ανθρώπινες σχέσεις, προσήλωση, επιμονή, υπομονή και αγώνα για συνεχή μάθηση. Να μην πιστέψουν ποτέ στην αποτυχία, ως τέλος της διαδρομής αλλά μόνο ως σταθμό εκμάθησης και ενδυνάμωσης.

Ο Mr Sport Cafe


172 Shares
Share: