Έχεις τη δύναμη μέσα σου!Φρόντισε έγκαιρα να τη βρεις!

Και ξαφνικά τα δεδομένα αλλάζουν. Αρχίζουν τα γιατί, τα πώς, αρχίζει η κατάρρευση…Αλλάζει η καθημερινότητα, αλλάζει η ροή, αλλάζεις εσύ…Αρχίζει το άγχος, αρχίζουν οι δαιδαλώδεις διαδρομές στο μυαλό…Πριν αρχίσουν όλα αυτά…φρόντισε!

Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσεις τις όποιες αντιξοότητες, να προσαρμοστείς σε καινούριες συνθήκες και να χειριστείς στρεσογόνες καταστάσεις όσο το δυνατόν πιο καλά και αποτελεσματικά; Ναι, με πρόληψη! Πριν από όλα αυτά λοιπόν, έχεις φροντίσει. Έχεις φροντίσει να είσαι όσο γίνεται πιο ικανός να αντιμετωπίσεις δύσκολες συνθήκες. Έχεις φροντίσει να έχεις τις δεξιότητες που σε βοηθούν να προσαρμόζεσαι στο περιβάλλον παρά τις όποιες δυσκολίες. Έχεις φροντίσει με λίγα λόγια να καλλιεργήσεις “ψυχική ανθεκτικότητα”! Μην υποτιμάς τις δυνάμεις σου! Έχεις τη δύναμη μέσα σου!

Μα καλλιεργείται η ψυχική ανθεκτικότητα; Ναι. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια ικανότητα που αποτελείται από σκέψεις και συμπεριφορές, τις οποίες το άτομο μπορεί να αναπτύξει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πώς καλλιεργείται η ψυχική ανθεκτικότητα;

1) Δούλεψε με τον εαυτό σου και καλλιέργησε δεξιότητες. Κάποιες από αυτές είναι:

Θετική σκέψη. Εστίασε στα θετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κράτα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, βάλε θετικούς ανθρώπους στη ζωή σου, δημιούργησε, βρες το νόημα της ζωής.

Αυτογνωσία. Γνώρισε καλά τον εαυτό σου, τις δυνατότητες σου, τα αδύναμα σημεία σου.

Κοινωνικές δεξιότητες. Μάθε να επικοινωνείς και να συνεργάζεσαι αποτελεσματικά με τους άλλους, να στέλνεις σαφή μηνύματα.

Αυτοέλεγχος και αυτοπειθαρχία. Με αυτοπαρατήρηση, αναστοχασμό, ανασυλλογισμό, ενδοσκόπηση.

Θετική αυτοεκτίμηση.   Αγάπησε τον εαυτό σου, δες τα θετικά χαρακτηριστικά σου, ζήσε σύμφωνα με τις δικές σου αξίες, αποδέξου την αποτυχία, βάλε στόχους και δράσε.

Αυτοπεποίθηση. Κάνε μια λίστα με όλες τις επιτυχίες μέχρι τώρα στη ζωή σου, μικρές, γελοίες, μεγάλες. Κάνε μια λίστα με τουλάχιστον 20 θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σου!

Συναισθηματική νοημοσύνη. Η ικανότητα να γνωρίζεις τι αισθάνεσαι, να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου, να ανταπεξέρχεσαι στη συναισθηματική πίεση, να μπορείς να ολοκληρώνεις τους στόχους σου. Διάβασε, βελτίωσε το πνευματικό σου επίπεδο. Γίνε μέλος μιας κοινότητας και νοιάξου γι αυτήν. Βελτίωσε τις αρνητικές σου πτυχές.

2) Φρόντισε να έχεις καλές διαπροσωπικές σχέσεις, κοινωνικές επαφές, υποστηρικτικό περιβάλλον. “Η ανθρώπινη σχέση θεραπεύει” λέει ο Carl Rogers, αμερικανός κλινικός ψυχολόγος.

3) Φρόντισε να ανήκεις σε μια κοινότητα, να είσαι μέλος σε ομάδες, να ασχολείσαι με τα “κοινά”.

4) Διαλογίσου! Βάλε τον διαλογισμό στη ζωή σου και θα αισθανθείς πιο ήρεμος, θα έρθεις πιο κοντά στην αυτογνωσία που ψάχνεις!

“Θα πρέπει, λοιπόν, οι αρετές μας να έχουν αναπτυχθεί νωρίς, πολύ πριν βρεθούμε μπλεγμένοι στην όποια κατάσταση….ένα δέντρο με βαθιές και δυνατές ρίζες μπορεί να αντέξει μια πολύ δυνατή καταιγίδα…” Χόρχε Μπουκάι

Και μην ξεχνάς: Μετά από μια μεγάλη μπόρα βγαίνει ένα όμορφο ουράνιο τόξο! Ας είμαστε έτοιμοι να δούμε τα υπέροχα χρώματα του!

 

Γράφει η Νανά Συγκούνα, Life Coach/Δικηγόρος

 

 

 

 

 

 

77 Shares
Share: